Livscyklusanalyser vil belyse bæredygtighedspotentialet i endoskoper

Hvordan kan livscyklusanalyser bruges som et værktøj til at træffe de mest miljømæssigt bæredygtige valg og omstille sundhedsvæsenet til en grønnere fremtid?

Hvordan kan livscyklusanalyser bruges som et værktøj til at træffe de mest miljømæssigt bæredygtige valg og omstille sundhedsvæsenet til en grønnere fremtid? Dette spørgsmål er i fokus for det dansk-svenske bæredygtighedsprojekt SUSUES, hvor livscyklusanalyser (LCA) anvendes til at afdække miljøpåvirkningen, herunder klimaaftrykket, fra engangs- og flergangsendoskoper.

Cheflæge på Kirurgisk Afdeling, SUH, Lasse Bremholm siger således, ”LCA hjælper os med at tage overvejede valg, og det interessante består især i at sammenholde resultaterne fra analysen med undersøgelser af endoskopernes kliniske kvalitet og det økonomiske ressourceforbrug, som afdækkes i en sundhedsøkonomisk analyse og kliniske kvalitetsforsøg. Det giver os et helhedsorienteret billede af bæredygtighedsperspektivet, som også tager højde for hverdagen i klinikken.”

I starten af februar har projektpartneren Circular Action Tools (CAT) gennemført besøg hos Norrlands Universitetssjukhus i Umeå og Sjællands Universitetshospital i Køge for at observere rengøringsprocesser.

Besøg i Danmark og Sverige: Indblik i rengøringsprocesser

For at skabe et komplet billede af de miljømæssige bæredygtighedsaspekter og forskelligheder på tværs af regioner, udføres observationer af rengøringsprocessen og arbejdsgange omkring dette på begge partnerlokationer. Theresa Thomasson fra CAT besøgte derfor først Norrlands Universitetssjukhus, hvor Urban Arnelo fra Endoskopiavsnittet tog imod, hvorefter turen gik videre til Køge og Sjællands Universitetshospital.

CAT indsamler løbende data, der skal bruges til at kortlægge de to typer af endoskopers livscyklus, fra produktion af udstyret, undervejs i brugen af udstyret og til det bortskaffes til affald eller genbrug.
Fokus for disse besøg var observationer af flergangsendoskopet og rengøringsprocessen, som er en essentiel del af udstyrets livscyklus. Målet var at få et detaljeret indblik i ressourceforbruget, for selvom genbrug af udstyr kan betragtes som bæredygtigt, så kræver det også ressourcer at rengøre det, så det lever op til en nødvendig klinisk standard. For eksempel bruges der flere engangsprodukter i rengøringsprocessen – personalet benytter fx både forklæder, skåneærmer og handsker af plastik, som skiftes flere gange undervejs i processen.

”Jeg observerer omkring 30 rengøringsprocesser og fokuserer særligt på hvor mange engangsprodukter, der bruges undervejs. Det har fx betydning for resultatet om der altid bruges den samme mængde engangshandsker eller om det varierer fra gang til gang, og om handskerne skiftes flere gange undervejs i processen. Baseret på det forudgående litteraturreview forventes det, at rengøringsprocessen vil have betydning for det endelige resultat, og derfor er det vigtigt at observere hvordan rengøringsprocessen håndteres på begge hospitaler for at observere variationer” forklarer Theresa.

Livscyklusanalyse som beslutningsværktøj og den samlede miljømæssige bæredygtighed

Resultaterne fra besøgene i Sverige og Danmark er én del af den data-input, som vil blive brugt til at udarbejde en omfattende livscyklusvurdering af de to typer endoskoper. Der benyttes desuden data fra produktionen af begge endoskoper

Andre aktiviteter i SUSUES-projektet afdækker den kliniske kvalitet for at sikre patientsikkerheden, og sundhedsøkonomiske analyser, der tager højde for menneskeligt og økonomisk ressourceforbrug. Sammenlagt vil resultaterne fra projektet give de involverede sygehuse et datadrevet grundlag for at træffe det mest bæredygtige valg, når det kommer til brugen af endoskoper.