FOLKEMØDET 2024: Bæredygtig brug af endoskoper på dagsordenen

Fredag på Folkemødet i Allinge kom til at stå i bæredygtighedens navn, da projektdeltagere debatterede bæredygtighed i sundhedsvæsenet og præsenterede projektets arbejde og målsætninger.

Ydermolen i Allinge summede af liv under Folkemødet 2024, hvor borgere og politikere, meningsdannere og beslutningstagere brugte tre dage i øjenhøjde og i samtale med hinanden.

Folkemødet er en demokrati-festival, der afholdes af Foreningen Folkemødet hvert år i uge 24 på Bornholm. Festivalen er skabt i samarbejde med politiske partier, græsrødder og forenings-, erhvervs- & kulturlivet, og alle bidrager med spændende debatter, oplæg, kulturelle arrangementer, taler, workshops mv. For projektdeltagerne var det en god mulighed for at møde beslutningstagere og andre aktører på klimaområdet, og præsentere deres projekt for borgerne.

Bæredygtighed i sundhedsvæsenet var temaet for dagen, hvor særligt et formiddags debat-arrangement med titlen “Bæredygtige hospitaler – hvordan?” trak publikum til teltet.  Her diskuterede Lasse Bremholm Hansen, Cheflæge på Kirurgisk afdeling SUH sammen med Maria Gaden, Center for Bæredygtige Hospitaler og Camilla Hove Lund, Danske Regioner, udfordringer og løsninger på sundhedsvæsenet store udfordring med klimapåvirkning. Under debatten gav han både de øvrige debattører og publikum i teltet et værdifuldt indblik i de udfordringer og løsninger, projektet arbejder med.

Samtalen om bæredygtighed i sundhedsvæsenet er utrolig vigtig, eftersom det kræver engagement fra både politikere, ledelser og fagpersonale for at kunne lykkes med løsninger, der virker i en travl hverdag. Denne samtale dyrkes blandt andet på Folkemødet, og SUSUES-projektet var glade for at kunne deltage i denne.

Prøv selv: endoskopi i praksis

Ud over debatten havde SUSUES-projektet også en stand, hvor besøgende kunne få en interaktiv oplevelse med både endoskopi i en mock-up. Dette gav mulighed for at illustrere forskellene mellem de to typer endoskoper og formidle projektets budskaber til interesserede borgere, sundhedsprofessionelle og beslutningstagere, der lagde vejen forbi. De besøgende kunne selv prøve at håndtere udstyret, hvilket skabte en dynamisk dialog om fordele og ulemper ved de forskellige løsninger. Mock-up’en fungerede som et konkret og håndgribeligt element, der gjorde det lettere at forklare, hvordan SUSUES-projektet undersøger bæredygtigheden af endoskoperne på flere parametre. Mange udtrykte interesse for de praktiske implikationer af projektet og de perspektiver, det kan give på ressourceforbrug i hospitalsdrift.